Poziv za Konferenciju 21.12.2022.

Poštovani članovi,

Zakazujemo sednicu Konferencije za 27. decembar 2022. godine od 17 časova u prostorijama Aerokluba.

Dnevni red će imati jednu tačku, a to su pregovori o Kolektivnom ugovoru.

Takođe, pod tačkom razno bićete informisani o predstojećem restrukturiranju u smislu sindikalnog organizovanja.

U vezi sa kolektivnim pregovorima, a u smislu pripreme za diskusiju, napominjemo da je prva dobijena ponuda do te mere nezadovoljavajuća da nema ni glasanja o njoj. Naime, Kompanija je dala ponudu da nam samo vrati zarade na nivo pre izbijanja epidemije (dakle, vraćanje još 7,5% osnovne zarade). Iza toga, svaki od naših zahteva je odbijen, izuzev da se u Kolektivni ugovor ubaci odredba koja bi propisivala planiranja na bazi 6-3. Međutim, veoma je upitna primena te odredbe, sve i da se stavi u Kolektivni ugovor. Potpuno je jasno da će i naredna sezona, pa čak i ona 2024. godine biti takva da je takvo planiranje gotovo nemoguće.

Pored svega ovoga, nezadovoljstvo pilota i dalje prouzrokuje činjenica da odgovorni za katastrofalnu organizaciju sezone 2022. nisu oglašeni odgovornima. Naprotiv, neki su i nagrađeni, dok za otvorene zloupotrebe nisu ni sankcionisani. Nasuprot tome, prema zaposlenima se primenjuje nekakva sila, što znaju članovi prema kojima su se primenjivale različite aktivnosti. Isto tako, i sam stav poslodavca tokom ovih pregovora koji ima prema operativi, način na koji se taj stav prezentuje takav je da bi ga teško bilo opisati, a da se pritom ne iskoristi reč koja nije primerena jednom ovakvom pozivu.

Ipak, pregovori su i dalje u toku. Iako je poslodavac dosadašnjim ponašanjem zavredio da pregovori budu napušteni, formalno to ne bi bio mudar potez, jer bi u toj situaciji poslodavac mogao da održi na snazi Pravilnik o radu. Nasuprot tome, formalno u pregovore treba uključiti i miritelja.

Na kraju, usmeno smo iskomunicirali prema menadžmentu da je ponuda neodgovarajuća, te da ćemo sa Konferencijom videti u kom pravcu ćemo ih dalje voditi, ukoliko ćemo da ih vodimo.

Na sednici ćemo diskutovati o različitim opcijama, o svim mogućim rešenjima (od daljih pregovora, inspekcija, obraćanja različitim organima itd itd) pa ćemo o tome i donositi odluke.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *